Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A Lika magas hegyei között megbúvó Kuterevo falucskában található a világviszonylatban is egyedülállónak számító, anya nélkül maradt medvebocsoknak otthont nyújtó mackómenedékhely. - Horvátországi Utazás magazin
részletek »

Öko-látványosság Lika hegyes-völgyes tájain - a kuterevói mackómenedékhely

Horvátországi Utazás Magazin. Legyen az akár a csábító homokos horvát tengerpart vagy hegyvidék, de történelmi városok, várak, falusi tájak, természeti értékek várnak rád. Utazás előtt itt a helyed, utána pedig várjuk beszámolódat: tedd közkinccsé.
Horvátországi Utazás magazin
Itt vagy: Horvátországi Utazás magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Öko-látványosság Lika hegyes-völgyes tájain - a kuterevói mackómenedékhely
Öko-látványosság Lika hegyes-völgyes tájain - a kuterevói mackómenedékhely
Kuterevói mackó
A Lika magas hegyei között megbúvó Kuterevo falucskában található a világviszonylatban is egyedülállónak számító, anya nélkül maradt medvebocsoknak otthont nyújtó mackómenedékhely.
Fontosabb tudnivalók a barnamedvéről

A barnamedve Földünk állatvilágának legnagyobb szárazföldi húsevője, melyet számos tenyészehelyén a kihalás fenyeget. Becslések szerint Horvátország dínári térségében, pontosabban a Gorski kotar és Lika erdeiben mintegy 400-600 egyed él. A felnőtt példányok átlagos súlya 100-150 kg körül mozog, kivételes esetben azonban elérhetik a 300 kg-ot is! A medvék napközben is az erdő csendes, eldugott zugait keresik, főleg az ellés utáni hetekben, amikor a kismackók még teljesen a mamájukra vannak utalva. A medvék telephelyeit ezért viszonylag nagy magasságban, lakott helyektől távol találjuk, az állatok pedig jobbára csak éjszakánként ereszkednek le a völgyekbe - zsákmányszerzés céljából.

A medve ugyanis éjszakai állat, napközben előszeretettel szundikál ún. nappali szálláshelyén. Ennek ellenére hiba lenne azt hinni, hogy a mackók egész nap csak lustálkodnak: napi botorkálásuk során átlagban 2 km-t tesznek meg, kivételes esetekben viszont egy nap akár 10 km-t is átgyalogolnak.

November elején a mackók hozzáfognak téli barlangszállásuk előkészítéséhez.
A következő három hónap a téli álom (a hibernáció) időszaka, az állatok ezalatt ki sem mozdulnak barlangjukból, hacsak valami rendkívüli esemény meg nem zavarja őket. Normális viszonyok között azonban olyan mély álomba merül minden medve, hogy az alvás heteire még az anyagcseréjük is teljesen leáll! A vemhes nőstények a téli álom vége felé hozzák világra kölykeiket - a kifejlett egyedek átlagos súlyához képest egyedülállóan alacsony, mindössze kb. 35 dekás súllyal! A parányi újszülött kismackók teljesen magatehetetlenek - testük szőrtelen, szemük még nincs kinyílva, így teljesen anyjuk testére, annak melegére és az anyatejre vannak utalva. Az pedig már valóban a természet csodája, hogy a hetek óta semmivel sem táplálkozó mackómama teje mitől lesz átlag 22%-os zsírtartalmú (ilyen zsíros tejet Földünk állatvilágában csak a fókakölykök kapnak)!

Hirdetés

A kuterevoi mackómenedékhely


A Velebit hegység likai vonulatai között húzódik meg Kuterevo falucska és egyedülálló mackómenedékhelye, ahol a mamájukat valamilyen okból elvesztett, önálló életre nem képes bocsok minden szükséges gondoskodást és nevelést megkapnak. A gondozók által nyújtott melegszívű ellátás azonban minden igyekezet ellenére sem képes pótolni a természetes, anyai nevelést. Így a mackók felnőtt korukra sem tudják elsajátítani az önálló erdei élethez kellő képességeket - ezért egész életüket nagy kényelemben, a tágas, erdős befogadóhelyen töltik. A működéséhez komoly szakmai támogatást élvező menedékhely néhány lelkes mackóbarát kezdeményezésére jött létre. A befogadóhely körül látványos öko-etnofalu van kiépülőben, így az egész komplexum remek idegenforgalmi látnivaló.

Az Otocsac városkától 20 km-re fekvő Kuterevóig aszfaltúton juthatunk el, a tengerpart felől pedig Senjből közelíthető meg a legegyszerűbben. A különleges mackórezervátum viszonylag egyszerű megközelíthetősége révén remek kirándulóhely, ahol a Velebit hegység különösen szép természeti világába is betekintést kapnak a látogatók. A kuterevoi öko-falu további fejlesztése iránt máris nagy az érdeklődés.

A menedékhely gondnoka és a kis védencek első számú pótszülője (egy személyben papája és mamája) Crnkovics úr, rajta kívül azonban a lelkes helybéliek is kiveszik részüket a mackók "élelmezéséből". A menedékhely jelenleg négy mackólakót számlál, akik diszkrét kerítéssel levédett sziklás-erdős futkosókban bóklászhatnak, ha kedvük tartja. Mrnjo Brundo ("Morgó Brumi") és Janja Zora elsőként érkeztek Kuterevoba - a manapság társaságkedvelő és a látogatók kamerái előtt is szívesen pózoló mackófiúra egy patakba esve találtak rá, és kész szerencse, hogy kimentették. Az inkább magánakvaló, visszavonulós Janja Zorát annak idején egy fa tetején árválkodva találták meg a vadászok, onnan került a menhelyre. Ljuba Lika és Zdrava Gora is hasonló viszontagságok után érkezett végre a kuterevoi fészekbe... A tél beállta előtt a gondozók kényelmes barlangszállást készítenek elő kis védenceiknek, mely a medvék zavartalan álma végett gondosan el van kerítve a látogatóktól... A legalapvetőbb túlélési készségek elsajátítása érdekében a macik etetése úgy zajlik, hogy gondozóik az adott terepi viszonyok közé rejtik az ennivalót (kövek, kisebb sziklák vagy az avar alá), fejlesztve ezzel is az állatok - egyébként még kialakulatlan - keresési ösztönét és kíváncsiságát.

A kuterevoi mackómenhely egész évben várja a látogatókat - bár nem árt tudni, hogy a macik novembertől koratavaszig téli álmukat alusszák, így ilyenkor nehéz velük találkozni. Helyettük azonban van igazi téli velebiti hangulat, festői, havas csúcsokkal és hegyoldalakkal! A Kuterevohoz legközelebb eső nagyobb települések Senj és Plitvicea - a mackóvédő öko-falu mindkét helyről viszonylag egyszerűen elérhető.
Forrás: adriatica.net d.o.o. 2000.
www.adriatica.net
Fotók: Creative Commons
Mackó a menedékhelyen Mackó a menedékhelyen
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - Kuterevo, Horvátország, Lika-hegység, mackómenedékhely, medve
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-02-23 18:05:18
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü