Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Nemzeti parkok, természet képes leírás - Horvátországi Utazás.tlap.hu
részletek »

Nemzeti parkok, természet - Horvátországi Utazás.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: horvatorszag-utazas.tlap.hu » Nemzeti parkok, természet
Keresés
Találatok száma - 12 db
Brijuni Nemzeti Park

Brijuni Nemzeti Park

Az Isztria nyugati partszakaszán sok apró szigetecske fekszik szétszórtan a tengerben. Az egyik legérdekesebb, és legismertebb isztriai-szigetcsoport a Brijuni-szigetcsoport. A szigetcsoportot 14 sziget alkotja. A Nagy Brijuni szigetet, a mellette elterülő szigeteket, a partszakaszt, és közvetlen környékét 1983-ban nyilvánították nemzeti parkká. Csak a két legnagyobb sziget a Veli Brijun és a Mali Brijun látogatható.

Észak-Velebit NP

Észak-Velebit NP

Az Észak-Velebit Nemzeti Park (horvátul: Nacionalni park Sjeverni Velebit) a Velebit-hegylánc északi részén terül el. Maga a Velebit-hegylánc Horvátország legnagyobb hegylánca. Ez a védett természeti övezet a Nemzeti Park státuszt 2001-ben kapta meg, melyet a Horvát Parlament hagyott jóvá. Ez a kiemelt státusz a lehető legmagasabb fokozatú védelmet biztosít, hiszen itt rendkívül gazdag karsztformációk, különlegesen színes növény és állatvilág található egy viszonylag kis területen. Kifejezetten ajánlott megtekinteni az ókori épületmaradványokat, a ferkicki romokat. Észak-Velebit Nemzeti Park - Utazás Videó - utazasvideo.com

Horvát nemzeti parkok

Horvát nemzeti parkok

A nyolc horvátországi nemzeti park közül hét a tengerparton, vagy annak közvetlen közelében fekszik, a nyolcadik Plitvicei-tavak Nemzeti Park pedig a parttól körülbelül 200 km-re található. Az Isztriai-félsziget nyugati partjainál fekvő Brijuni-szigetcsoportot 2 nagyobb és 12 kisebb sziget alkotja, a másik szigetekből álló nemzeti park a Kornati pedig a mediterrán térség legtagoltabb szigetcsoportja. A Mljet-szigeti nemzeti park különlegességét a rajta található Nagy- és Kis-tó (Veliko- és Malo jezero) jelenti. Az Észak-Velebit, a Paklenica és a Risnjak nemzeti parkok elsősorban a hegymászók, a barlangászok és a botanikusok paradicsomának számítanak, a Krka Nemzeti Park pedig a legszebb horvátországi karsztvidéki folyó mentén található.

Horvátországi Utazás magazin hírek
Makarska
Makarska Makarska - a város, amelyben a világ legértékesebb csigáit és kagylóit őrzik Makarska-ban, a ferences rendi kolostor pincéjében található az a Múzeum, amelynek csiga- és kagylógyűjteményét a világ legértékesebbjeként tartják számon. A kagylók illetve csigák nem csak morfológiai és biológiai szempontok szerint lettek kiállítva, hanem megismerkedhetünk...
Krapanj - a szivacsvadászok és halászó asszonyok szigete
Krapanj - a szivacsvadászok és halászó... Krapanj a Šibeniki szigetvilág legkisebb (csupán 0,36 km2-es) és legalacsonyabb...
Öko-látványosság Lika hegyes-völgyes tájain - a kuterevói mackómenedékhely
Öko-látványosság Lika hegyes-völgyes... A Lika magas hegyei között megbúvó Kuterevo falucskában található a...
Kornati National Park

Kornati National Park

Kornati Islands General information Kornati Islands, the largest and densest archipelago in the Adriatic Sea; consists of 147 islands, islets and reefs comprising an area of 69 sq km, scattered at an area of 234 sq km. They stretch in the length of about 35 km and the width of 13 km, between the island of Dugi Otok in the north-west and the island of Zirje in the south-east, as well as between the islands of Pasman, Vrgada and Murter in the north and the north-east. They were named after Kornat, the biggest island (32.62 sq km).

Krka Nemzeti Park

Krka Nemzeti Park

Krka Nemzeti Park, Horvátország - Lozovac, Skradin, Roški Slap, Krka Nemzeti Park belépőjegy árak, hajókirándulás, Skradinski buk vízesés, Visovac sziget. Utazási portál oldalunkon a Horvátországba utazókat látjuk el hasznos információkkal és utazási tippekkel. Feltüntetjük a horvátországi autópályákat és az aktuális autópályadíjakat. Részletesen írunk a népszerűbb horvátországi szigetekről (Rab sziget, Krk), és nemzeti parkokról (Krka Nemzeti Park, Kornati Nemzeti Park, Plitvicei-tavak) is.

Krka NP

Krka NP

Horvátországban, Sibeniktől 17 km-re észak-keletre terül el 109 km2-en a Krka Nemzeti Park. A területet 1985-ben nyilvánították nemzeti parkká, melynek különlegességei a Krka folyón mésztufák által kialakított vízesésrendszer. A gazdag állat és növényvilágát jelzi az itt megtalálható 860 féle növényfaj, valamint a hüllők és kétéltűek sokfélesége. A Krka folyó felső szakaszán lévő vízeséssel (Roski Slap) ömlik a Visovac tóba. Itt hajókázva megtekinthetjük a szigeten lévő kolostort. A tó alján újabb vízesések (Skradinski Buk) láthatóak, majd Skradin mellett már a tenger vizével keveredik az édesvíz, és itt a nemzeti park vége is egyben.

Nemzeti Parkok Horvátországban

Nemzeti Parkok Horvátországban

Nyolc nemzeti park van Horvátországban. Teljes területe 994 km: 759 km a szárazföldi, és 235 km vízi területe. Nemzeti parkokat Horvátországban törvény védi, és szigorú szabályok vonatkoznak a park használatára, Plitvicei Nemzeti Park ezen felül az UNESCO Világörökség listáján is szerepel.

Paklenica Nemzeti Park

Paklenica Nemzeti Park

Velebit hegység déli részén a tenger mentén található a Nemzeti park Paklenica, melynek területe 3617 hektár. Páratlan szépsége, növény- és állatvilágának gazdagsága miatt ezt a területet már 1949-ben Nemzeti Parkká nyilvánították. A hegyen lévő nemzeti park Paklenica, mely a barlangkutatók, a botanikus kert kedvelők, valamint az alpinisták kedvenc úticélja.

Paklenica NP

Paklenica NP

The most attractive and most valuable parts of South Velebit are surely the impressive canyons of Velika Paklenica and Mala Paklenica. Velika Paklenica canyon is 14 km long and 500-800 m wide. In its narrowest part around the Bunkers, the canyon is only 50 m wide. Vertical cliffs rise above both sides of the canyon up to a height of over 700 m. The most attractive part is the area around the steep drop of the stream downstream from Anića luka, where steep cliffs rise directly above the stream, forming the narrowest part of the canyon between Anića luka and the parking lot. Mala Paklenica Canyon is of lesser dimension, and the torrent running through it is much less powerful. It is 12 km long and 400-500 wide. In its narrowest part, it is only 10 m wide, while the surrounding cliffs rise up to a height of 650 m. The pass between the Velika Paklenica and Mala Paklenica Canyons is formed by a very inaccessible karstic area comprising rocks and cliffs.

Hirdetés
Plitvice NP

Plitvice NP

Horvátország 7 Nemzeti Parkja közül a legjelentősebb a Plitvicei tavak vidéke. A Nemzeti Park területe 295 km2, ebből a tavak felülete 2 km2. A tizenhat tó észak - déli irányban, füzérszerűen húzódik a Kapela - hegységben.

Plitvicei-tavak Nemzeti Park

Plitvicei-tavak Nemzeti Park

A Plitvicei-tavak Horvátország legszebb természeti csodáihoz tartoznak. A Plitvicei-tavak Nemzeti Parkot 1949-ben alapították, majd 30 évvel később felkerültek a tavak a világörökségi listára. A tavakat 16 teraszosan elhelyezkedő tó alkotja, amelyeket számtalan vízesés köt össze. Az állandó vízesések száma több, mint kilencven, de nagyobb vízbőség esetén számtalan időszakos vízesés is működik.

Risnjak NP

Risnjak NP

A Risnjak Nemzeti Park légvonalban alig 18 km-re van a tengertől, a Dinári-hegységhez tartozó két nagy középhegység, a Snježnik és a Risnjak alkotja. 1953-ban nyilvánították nemzeti parkká, 1997-ben kibővítették a Kupa folyó környékével, amivel 64 négyzetkilométernyire növelték a területét.

Tuti menü